Toimittaja Totti Toivonen

Haastateltana: Tytti Eränkö, Rauhantutkimusinstituutti Sipri, vanhempi tutkija (vastaan) ja Jyri Lavikainen, tutkija, Ulkopoliittinen instituutti (puolesta). 

Mitä tästä jäi lähinnä käteen? Jyri Lavikainen puhui ydinaseiden selviytymiskyvyn puolesta kriisitilanteissa...  hmmm, siviiliväestön selviytyminen ei ollut lainkaan keskustelun aiheena. Voimavaroja kohdennetaan taktisten ydinaseiden lisäämiseen ja niiden selviytymiseen (ehjänä?) mahdollisessa kriisissä liikuttelemalla niitä kriisin aikana "emämaiden" tukikohdista salaa eri maiden sotilasvarastoihin...  Mika Aaltola kysymys: tähänkö Ulkopoliittisen instituutin anti jää kansainvälisessä ydinasekeskustelussa "miten ydinaseet saadaan selviytymään kriisissä" ja miten Ulkopoliittinen instituutti ja Suomi osallistuu ydinasepelotteen uskottavuuden rakentamiseen?  

Kansainvälisten perusoikeuksien ja lainsäädännön ytimessä: 

Sotarikokset ovat vakavia rikoksia, jotka liittyvät sotatilanteisiin tai aseellisiin konflikteihin. Kansainväliset sopimukset ja kansainväliset oikeusnormit määrittelevät sotarikokset, ja niitä säännellään kansainvälisellä humanitaarisella oikeudella.

Tyypillinen sotarikos on: Hyökkäys siviiliväestöä vastaan. Aiotaanko Suomen armeijaa eritoten sen ilmavoimia harjoituttaa tekemään sotarikoksia?

Toimittajien olisi hyvä keskusteluissa poliitikoiden, sotilaiden ja tutkijoiden kanssa hyvä muistaa ja tuoda nämä perusfaktat esiin.

Stubb HS:n tentissä ”Välillä ydin­ase on myös rauhan tae”. Mitä tarkoittaa välillä? Välillä on, välillä ei?? Tarkoittaisiko sitten se, että mitä enemmän ydinaseita olisi sitä rauhallisempaa olisi?