Mitä Presidentti Sauli Niinistö on sanonut ydinaseista ja ydinaseriisunnasta Nato-jäsenyyden hakuaikana ja Natoon liittymisen jälkeen? Jotakuinkin näin... "Suomella olisi jotain opittavaa ydinaseista ja ydinasepelotteesta"  (angloamerikkalaisessa maailmassa käytetään termiä "lip service"). 

Mitä hän sanonut aikaisemmin... Niissä on jonkinlainen luotettava jatkumo, vaikka Suomen poliittisen johdon ei voida katsoa millään muotoa menestyneen tai saaneen mitään sopimuksellisesti erityistä uutta näkyvää aikaan tavoitteen edistämiseksi pariin vuosikymmeneen. Käytännön tasolla ollaan kuitenkin edistytty ja pystytty toteuttamaan ydinaseiden määrän vähentäminen kylmän sodan aikakaudesta.

Vuonna 2022 Niinistö kommentoi ydinaseiden leviämisen uhkaa Eurooppaan: "Ydinaseiden leviäminen Eurooppaan voisi uhata maanosamme vakautta ja turvallisuutta. Meidän on tehtävä kaikkemme estääksemme tämä kehitys." Tämä lausuma on sikäli vähän outo, että Euroopassahan on ollut jo ydinaseita vuosikymmenet (onneksi niiden määrä on vähentynyt aika paljonkin kun Albania, Valko-Venäjä, Kazakstan, Kypros, Latvia, Liettua, Moldova, Puola ja Ukraina ovat luopuneet tai luovuttaneet ydinaseet alueiltaan).

Presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut useita kertoja kannanottonsa ydinaseista eri yhteyksissä. Tässä on muutamia hänen lausuntojaan:

Vuonna 2020 Niinistö ilmaisi huolensa ydinaseiden käytöstä pandemian aikana: "Pandemia on osoittanut, että maailma ei ole valmistautunut ydinaseiden käyttöön. Meidän on vahvistettava ydinaseiden leviämisen estämistä ja varmistettava, että maailma on valmis käsittelemään tällaista kriisiä." 

 

Vuonna 2018 Niinistö puhui Maanpuolustuskurssin avajaisissa ja korosti ydinaseriisunnan tärkeyttä: "Tärkeimmät ydinasevallat ovat kasvattaneet ydinasearsenaaliaan. Tämä kehitys on pysäytettävä ja käännettävä. Ydinaseriisunta on pysyvän rauhan ja vakauden edellytys."

 

Vuonna 2017 Niinistö ilmaisi huolensa ydinsodan mahdollisuudesta: "Ydinsota ei ole enää kaukana. Sen vuoksi meidän on puhuttava enemmän ydinaseiden vähentämisestä ja poistamisesta."

 

Vuonna 2016 Niinistö totesi YK:n yleiskokouksessa: "Ydinaseiden käyttö olisi kansainvälisen oikeuden rikkomus ja humanitaarinen katastrofi. Siksi kaikkien maiden on työskenneltävä yhdessä ydinaseiden leviämisen estämiseksi ja olemassa olevien aseiden vähentämiseksi."

 

Vuonna 2015 Niinistö korosti ydinaseriisunnan merkitystä kansainvälisessä politiikassa: "Ydinaseriisunnan edistäminen on edelleen tärkeää kansainvälisessä politiikassa. Meidän on pyrittävä vähentämään ydinaseiden käyttömahdollisuutta maailmassa ja kaventamaan ydinaseiden hallussapitoon perustuvaa turvallisuuspoliittista ajattelua."

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Niinistön lausunnoista ydinaseista. Hän on usein ilmaissut huolensa ydinaseiden käytön mahdollisuudesta ja korostanut ydinaseriisunnan tärkeyttä kansainvälisen rauhan ja vakauden edistämisessä.